PAUW

Mathiska Lont en Kristiaan van Reel over de eikenprocessierups

De eikenprocessierups zorgt voor steeds meer overlast. De haartjes van de rups kunnen voor jeukende bultjes zorgen. Het bestrijden van de rups verloopt moeizaam. Boswachter Mathiska Lont en rupsenbestrijder Kristiaan van Reel vertellen bij Pauw waarom dit kleine beestje voor zulke grote problemen zorgt.

Bekijk artikel >

RTV-OOST

Is dit hét wondermiddel tegen de eikenprocessierups?

Het heeft een zeer doordringende knoflooklucht en het ziet er uit als melk: het nieuwe wapen tegen de eikenprocessierups. Een bestrijdingsbedrijf uit Rouveen denkt hiermee dé oplossing tegen de jeuk veroorzakende beestjes te hebben.

Bekijk artikel >

NOS

Hoe bestrijd je de eikenprocessierups? ‘Ga vooral niet zelf aan de slag’

Jeuk, rode bultjes en soms zelfs gezwollen lippen en kortademigheid. De brandharen van de eikenprocessierups zijn nog geen halve millimeter lang, maar kunnen zorgen voor veel narigheid. Doordat het aantal rupsen op sommige plekken in Nederland is verdriedubbeld, regent het klachten. Maar de bestrijding? Die komt traag op gang.

Bekijk artikel >

TUBANTIA

Knoflook en ui, hét biologische middel tegen de eikenprocessierups

“Het ruikt een beetje naar een broodje kaas-ui”, hoort Kristiaan van Reel achter zich terwijl hij nauwkeurig een pluizig nest aan een van de eikenbomen inspuit. In een blauwe overall en gewapend met een feloranje druksproeier met daarin het wondermiddel loopt hij de tientallen bomen af om de rupsen te doden. „Belangrijk is dat je elke rups raakt. Binnen een paar minuten is een heel nest dood”, vertelt Van Reel.

Bekijk artikel >