Vragen? Bel ons direct via 088 – 01 08 700

Japanse duizendknoop

De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) en andere invasieve exoten zoals de Sachalinse duizendknoop en Boheemse duizendknoop hebben zich de afgelopen jaren razendsnel kunnen verspreiden door Nederland. 

Deze plant wordt gerekend tot één van de meest invasieve exoten gerekend en is moeilijk te verwijderen zodra deze eenmaal is gevestigd. Door zijn sterke groeikracht kan de Japanse duizendknoop schade aanrichten aan bijvoorbeeld inheemse plantensoorten maar ook aan wegen, leidingen en gebouwen. Dit komt door de sterke en hardnekkige wortels en stengels van de plant. 

Erkende bestrijder van de Japanse Duizendknoop

Sinds 2013 is Van Reel Groep BV één van de weinige specialisten in het verwijderen van deze woekeraars en wij doen dit op een duurzame, natuurvriendelijke manier. Heeft u ook last van een exoot? Neem dan direct contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Bestrijden Japanse duizendknoop 

Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop en andere aanverwanten van deze “horrorplant” kan op verschillende manieren. De meest succesvolle manier van bestrijden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het tijdspad, de omgeving waar de Japanse duizendknoop zich heeft gepositioneerd en de mogelijkheden voor het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. In samenwerking met een onderzoekslab in Wageningen doen wij zelf actief onderzoek naar nieuwe bestrijdingsmethoden en/of middelen. Lees hieronder meer over onze bestrijdingsmethoden.

Waarom van Reel BV?

Erkende bestrijder

Jarenlange ervaring

Duurzaam en milieuvriendelijk

Werkt volgens sanering protocol

Bestrijdingsmethoden

Inventariseren

Een bestrijdingsplan maken begint met een uitgebreide inventarisatie. Onze ecologen brengen m.b.v. GPS elke JDK in kaart.

Heet water of Elektrolyse

Een natuurvriendelijke bestrijding met heet water of elektriciteit. De plant uitputten door haar celstructuur regelmatig te beschadigen.

Staminjectie

Met onze invasieve exoten
 injectiespuiten kunnen wij zowel chemische als natuurlijke bestrijdings-middelen injecteren.

Afgraven

Direct effectief: afgraven van de Japanse Duizendknoop. Wij hanteren hiervoor het protocol bodemsaneringen.

Afdekken

Door het af te dekken met een geotextiel, met daarop een grondkolom om het doek te stabiliseren, verstikken de duizendknoopwortels.

Plan op maat (bijv. voor PFOS)

Heeft u JDK in vervuilde grond (bijv. met PFOS/PFOA)? Voor probleem locaties komen wij graag langs en schrijven wij een plan op maat.

Inventarisatie voor bestrijdingsplan

Voordat het bestrijden van de Japanse Duizendknoop is de eerste stap het maken van een inventarisatie bestrijdingsplan. Het is van fundamenteel belang om in kaart te brengen waar u mee te maken heeft. Gaat het om een kleine of grote groeiplaats. Wij spreken van een kleine groeiplaats als deze kleiner is dat 1m² en van een grote groeiplaats als het oppervlak groter is dat 1m². Onze gespecialiseerde ecologen brengen de gehele groeiplaats van de Japanse Duizendknoop in kaart met behulp van GPS-systemen. 

Japanse Duizendknoop bestrijden met elektrolyse of heet water

Elektrolyse is een bestrijdingsmethode waarbij een “elektropen” met stroom (>5000 volt) tegen de stengels van de Japanse Duizendknoop wordt gelegd. Zo wordt een hoge temperatuur in de plant gecreëerd waarmee de plant wordt uitgekookt. Ook kunnen we op deze manier de wortels bereiken, omdat de stroom altijd de minste weerstand zal kiezen, via de sapstromen van de plant. Deze bestrijdingsmethode is natuurvriendelijk waarbij zowel de plant zelf als de wortels worden bereikt. Daarnaast wordt er geen gebruik gemaakt van chemische stoffen. Hetzelfde effect kan bereikt worden met heet water. 

JDK uitroeien via staminjectie 

Bij staminjectie wordt gebruik gemaakt van injectiespuiten met zowel chemische (glyfosaat) als natuurlijke bestrijdingsmiddelen en wordt in de plant geïnjecteerd. In het najaar is het effect van staminjectie het grootst. In deze tijd draait de sapstroom om en zijn de wortels beter te bereiken. 

Japanse Duizendknoop afgraven

Afgraven van de Japanse Duizendknoop met wortels, stengels en al is de meest effectieve manier van bestrijden. Om dit succesvol uit te voeren, moeten de wortels in z’n geheel worden afgegraven. De wortels kunnen meters diep zitten, maar wanneer wortels diep in de grond blijven zitten, is de kans groot dat naar verloop van tijd de Japanse Duizendknoop zijn kop weer opsteekt. Voor het afgraven van de Japanse Duizendknoop hanteren wij het protocol bodemsanering. 

Afdekken van de Japanse Duizendknoop 

Een andere manier om de Japanse Duizendknoop te bestrijden is het afdekken van de wortels met onkruiddoek, geotextiel of platinium-afdekdoek. Het doek wordt voorzien van een grondkolom voor stabilisatie. De wortels van de Japanse Duizendknoop zijn niet sterk genoeg om door het doek heen te groeien en zullen verstikken. Het onkruiddoek is waterdoorlatend, dus u kunt bijvoorbeeld uw tuin opnieuw inzaaien op bloemen planten. Voorwaarde is wel dat het doek zonder gaten en naden aangebracht wordt. Laat het egotextiel daarom altijd aanbrengen door een gespecialiseerde exoten-bestrijder.

Plan op maat 

Heeft u last van de Japanse Duizendknoop ik vervuilde grond bijvoorbeeld met PFOS/PFOA? Ook dan bent u bij ons op het juiste adres. Maak vrijblijvend online een afspraak met ons. Wij komen graag bij u langs voor het maken van een plan op maat!

Japanse Duizendknoop in de tuin? 

Heeft u last van de Japanse Duizendknoop in uw tuin. Het tijdig lokaliseren van de Japanse Duizendknoop is van groot belang kom de snelle groei en woeker voor te zijn. Voorkomen is beter dan genezen. Heeft u een Japanse Duizendknoop gezien? Neem dan vrijblijvend contact met ons op om een bestrijdingsplan te bespreken. Aarzel niet om contact met ons op te nemen. 

Herkennen Japanse Duizendknoop 

De Japanse Duizendknoop is te herkennen aan zijn frisgroene bladeren met rode nerven die zijn het voorjaar goed zichtbaar zijn. In het najaar heeft de woekerplant witte bloemen. De stengels van deze “horrorplant” zijn bedekt met rode stippeltjes of vlekjes en zijn hol van binnen. Bekijk de foto’s om een duidelijk beeld te krijgen van de Japanse Duizendknoop. 

“BESTRIJDING JDK MIDDELS ELEKTROLYSE”

“Van Reel BV begon met het probleem te inventariseren & een plan van aanpak te schrijven, alvorens zij begonnen met bestrijden. Het getuigd van expertise!” 

Jeroen, Invasieve Exoten Beheer bij Gemeente Eindhoven

Inname en verwerking

Exoten maaisel

Onze recycling locaties in Rouveen en Hardenberg zijn erkende verwerker van maaisel van maaisel van invasieve exoten. Neem contact op voor een offerte voor het stort tarief of voor het huren van een speciale vloeistof dichte container.

Grond met Japanse Duizendknoop

Grond met Japanse Duizendknoop mag niet worden hergebruikt voordat deze is gereinigd. Als erkende verwerker kunt u de grond bij ons storten of wij komen op locatie behandelen, zodat u deze kunt hergebruiken. Neem contact op voor meer informatie.

Grond exoten & PFOS/PFOA

Grond met PFOS/PFOA en Japanse Duizendknoop is vrijwel niet af te zetten. Met speciale technieken reinigen wij deze grond zodat de weer toepasbaar is.

Wilt u meer weten over onze methoden, of een offerte op maat aanvragen?
Neem dan contact met ons op!

Aanpak overige invasieve exoten

De Japanse duizendknoop is niet de enige plant die een gevaar vormt voor het Nederlandse bedrijfsleven en de lokale flora en fauna. Wij bestrijden daarom ook:

Reuzenberenklauw

Grote Waternavel

Waterteunisbloem

Reuzenbalsemien

Eikenprocessierups

Erkende Bestrijder & Verwerker

Wij hebben de nodige kwalificaties voor o.a. de verwijdering van invasieve exoten. Dit stelt ons in staat
te werken voor:

Provincies

Waterschappen

Natuurmonumenten

Gemeenten

Staatsbosbeheer

Particulieren

Neem direct contact met ons op

Ondervindt u overlast van een invasieve exoot? Neem dan direct contact met ons op voor een vrijblijvende offerte om deze plant zo snel en efficient mogelijk door ons te laten verwijderen!

Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op. Tevens zijn wij bereikbaar op telefoonnumer 088 – 01 08 700 of mail ons via info@vanreel.nl.

Contactformulier