Vragen? Bel ons direct via 088 – 01 08 700

Japanse duizendknoop

De Japanse Duizendknoop (Fallopia japonica) en andere invasieve exoten zoals de Sachalinse duizendknoop en Boheemse duizendknoop hebben zich de afgelopen jaren razendsnel kunnen verspreiden door Nederland. 

Deze plant wordt beschouwd als één van de meest invasieve exoten. Door de sterke groeikracht kan de plant grote schade toebrengen aan andere inheemse plantensoorten. Bovendien kan deze plant ook zaken als wegen, leidingen, gebouwen en andere infrastructuur aantasten. Door de sterke en hardnekkige wortels en stengels van de plant laat deze zich moeilijk verwijderen.

Erkende bestrijder van de Japanse Duizendknoop

Sinds 2013 is Van Reel Groep BV één van de weinige specialisten in het verwijderen van deze woekeraars en wij doen dit op een duurzame, natuurvriendelijke manier. Heeft u ook last van een exoot? Neem dan direct contact met ons op voor vrijblijvend advies.

Bestrijden Japanse duizendknoop 

Het bestrijden van de Japanse Duizendknoop en andere aanverwanten van deze plant kan op verschillende manieren. De meest succesvolle manier van bestrijden is afhankelijk van een aantal factoren, zoals het tijdspad, de omgeving waar de Japanse duizendknoop zich heeft gepositioneerd en de mogelijkheden voor het gebruik van milieuvriendelijke bestrijdingsmiddelen. In samenwerking met een onderzoekslab in Wageningen doen wij zelf actief onderzoek naar nieuwe bestrijdingsmethoden en/of middelen. Lees hieronder meer over onze bestrijdingsmethoden.

Waarom van Reel BV?

Erkende bestrijder

Jarenlange ervaring

Duurzaam en milieuvriendelijk

Werkt volgens sanering protocol

Bestrijdingsmethoden

Inventariseren

Het maken van bestrijdingsplan tegen de Japanse duizendknoop begint met een uitgebreide inventarisatie. Onze ecologen brengen m.b.v. GPS elke Japanse duizendknoop (JDK) in kaart.

Heet water of Elektrolyse

Een natuurvriendelijke bestrijding van de Japanse duizendknoop kan met heet water of elektriciteit. Hierdoor raakt de celstructuur beschadigd en raakt de plant uitgeput.

Staminjectie

Met onze invasieve exoten
 injectiespuiten kunnen wij zowel chemische als natuurlijke bestrijdings-middelen in de Japanse duizendknoop injecteren.

Afgraven

Een direct effectieve methode is die van het afgraven van de Japanse duizendknoop. Hiervoor hanteren wij het protocol bodemsaneringen.

Afdekken

Door het afdekken van de Japanse duizendknoop met een geotextiel met daarop een grondkolom voor de stabilisatie van het doek worden de duizendknoopwortels.

Plan op maat (bijv. voor PFOS)

Heeft u Japanse duizendknoop in vervuilde grond met PFOS/PFOA? Wij brengen de situatie in kaart en maken vervolgens een plan op maat.

Inventarisatie voor bestrijdingsplan

De eerste stap in de bestrijding van de Japanse Duizendknoop is het opstellen van een inventarisatie bestrijdingsplan. Het is van groot belang om in beeld te krijgen waar en in welke mate u mee te maken heeft. Gaat het bijvoorbeeld om een kleine of grote groeiplaats. Van een kleine groeiplaats wordt gesproken als deze kleiner is dan 1m2, een grote groeiplaats is alles groter dan 1m2. Onze gespecialiseerde ecologen brengen de groeiplaats van de Japanse duizendknoop in kaart met behulp van een GPS-systemen.

Japanse Duizendknoop bestrijden met elektrolyse of heet water

Elektrolyse is een bestrijdingsmethode waarbij een “elektropen” met stroom (>5000 volt) tegen de stengels van de Japanse Duizendknoop wordt gelegd. Hierdoor wordt een hoge temperatuur in de plant gecreëerd waarmee de plant wordt uitgekookt. Tevens kunnen we op deze manier de wortels bereiken, omdat de stroom altijd de minste weerstand zal kiezen, via de sapstromen van de plant. Het voordeel van deze bestrijdingsmethode is dat het een effectieve wijze is om de plant en de wortels te bereiken. Bovendien wordt er bij deze methode geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen. Hetzelfde effect kan worden bereikt met het gebruik van heet water.

Japanse Duizendknoop uitroeien via staminjectie

Bij een staminjectie vindt plaats door het gebruik van injectiespuiten waarbij bestrijdingsmiddelen in de plant worden geïnjecteerd. In het najaar is het effect van staminjectie over het algemeen het grootst. In deze periode wisselt de sapstroom om waardoor de wortels beter zijn te bereiken.

Japanse Duizendknoop afgraven

De meest effectieve manier van bestrijden is het afgraven van de Japanse duizendknoop. Hierdoor wordt de plant in zijn geheel met wortels en stengels afgegraven. Dit is van belang omdat de wortels van de Japanse Duizendknoop diep kunnen gaan waardoor hij later weer de kop op kan steken. Voor het afgraven van de Japanse Duizendkoop hanteren wij het protocol bodemsanering.

Afdekken van de Japanse Duizendknoop 

Een andere wijze om de Japanse Duizendknoop te bestrijden is het afdekken van de wortels doormiddel van onkruiddoek, geotextiel of platinium-afdekdoek. Het doek wordt voorzien van een grondkolom voor stabilisatie. Hierdoor zullen de wortels verstikken doordat de wortels niet sterk genoeg zijn om door het doek heen te groei. Het voordeel van het onkruiddoek is dat het waterdoorlatend is. Bij het aanbrengen van het doek is het van belang dat er geen gaten en naden zijn. Bij een juiste toepassing kunt u uw tuin opnieuw inzaaien met bloemen of planten.

Aanpak op maat 

Heeft u last van de Japanse Duizendknoop ik vervuilde grond bijvoorbeeld met PFOS/PFOA? Ook dan bent u bij ons op het juiste adres. Maak vrijblijvend online een afspraak met ons. Wij komen graag bij u langs voor het maken van een aanpak op maat!

Japanse Duizendknoop in de tuin? 

Ervaart u problemen van de Japanse Duizendknoop in uw tuin? Het tijdig aanpakken van de Japanse Duizendknoop is van groot belang om de snelle groei en woeker te voorkomen. Neem dan vrijblijvend contact met ons op om een bestrijdingsplan te bespreken.

Herkennen Japanse Duizendknoop 

De Japanse Duizendknoop is te herkennen aan zijn frisgroene bladeren met rode nerven welke in het voorjaar opvallen. In het najaar heeft de plant witte bleomen. De stengels van de plant zijn bedekt met roodachtige vlekjes. Bekijk de foto’s om een duidelijk beeld te krijgen van de Japanse Duizendknoop. 

“BESTRIJDING JDK MIDDELS ELEKTROLYSE”

“Van Reel BV begon met het probleem te inventariseren & een plan van aanpak te schrijven, alvorens zij begonnen met bestrijden. Het getuigd van expertise!” 

Jeroen, Invasieve Exoten Beheer bij Gemeente Eindhoven

Inname en verwerking

Exoten maaisel

Onze recycling locaties in Rouveen en Hardenberg zijn erkende verwerker van maaisel van invasieve exoten. Neem contact op voor een offerte voor het stort tarief of voor het plaatsen van een speciale vloeistof dichte container.

Grond met Japanse duizendknoop

Grond met Japanse Duizendknoop mag niet worden hergebruikt alvorens deze is gereinigd. Van Reel kan als erkende verwerker uw grond verwerken of op locatie behandelen zodat u deze kunt hergebruiken. Neem contact op voor meer informatie.

Grond exoten & PFOS/PFOA

Grond met PFOS/PFOA en Japanse Duizendknoop is vrijwel niet af te zetten. Met speciale technieken reinigen wij deze grond zodat de weer toepasbaar is.

Wilt u meer weten over onze methoden, of een offerte op maat aanvragen?
Neem dan contact met ons op!

Aanpak overige invasieve exoten

De Japanse duizendknoop is niet de enige soort die voor overlast zorgt en schade toebrengt aan infrastructuur en andere soorten. Wij bestrijden ook:

Reuzenberenklauw

Grote Waternavel

Waterteunisbloem

Reuzenbalsemien

Eikenprocessierups

Erkende Bestrijder & Verwerker

Wij hebben de nodige kwalificaties voor o.a. de verwijdering van invasieve exoten. Hierdoor bedienen we uiteenlopende sectoren:

Provincies

Waterschappen

Natuurmonumenten

Gemeenten

Staatsbosbeheer

Particulieren

Neem direct contact met ons op

Heeft u overlast van de Japanse duizendknoop of een andere invasieve exoot? Neemt contact op met ons voor een vrijblijvende offerte. Wij kunnen exoten op een snelle en efficiënte wijze bestrijden.

Vul het contactformulier in en wij nemen z.s.m. contact met u op. Tevens zijn wij bereikbaar op telefoonnumer 088 – 01 08 700 of mail ons via info@vanreel.nl.

Contactformulier